Hírek

Zöld szakmai hét Szkopjéban

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ delegációja 2022. november 15-18. között látogatást tett Szkopje városában.

 

2022. november 16-án került megrendezésre a 4. Magyar-Macedón GVB plenáris ülése – Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár társelnökletével –, melyen Nagy Orsolya kolléganőnk lehetőséget kapott egy rövid felszólalásra, illetve a WBGC-program bemutatására. A témát macedón részről, Kaja Sukova, a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium államtitkára képviselte. Szövegjavaslatunk által a klímaváltozás terén való együttműködéssel is bővült a GVB jegyzőkönyve.

laura-es-orsi.jpeg

2022. november 17-én megbeszélést folytattunk a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztériumban Arsim Fidani kabinetfőnökkel, valamint a területrendezésért, a hulladékkezelésért, a vízgazdálkodásért, a környezetvédelemért és az EU ügyekért (IPA) felelős főosztályvezetőkkel. A találkozón jelen volt Harasztia Szandra KGA is. Igazgatónk ismertette a WBGC tevékenységét, tájékoztatást adott a következő pályázati felhívásról, melynek keretében bemutatásra kerültek az észak-macedón projektek, illetve a CARI program.

harmadik-kep.jpg

2022. november 18-án került megrendezésre az első Balkan Economic Forum 2022 regionális rendezvény, melynek „Balkáni kilátások a gyorsabb energiaátmenetre” c. paneljében Szántó Gábor igazgató úr előadóként vett részt, többek között az EU energetikai bizottságának (DG ENER), az EBRD, az ERSTE csoport, valamint az Észak-macedón Gazdasági Kamara képviselője mellett. A hibrid formátumú rendezvényt Fatmir Bytyqi gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes nyitotta meg, valamint online köszöntőt mondott Dubravka Suica az EU Bizottság alelnöke, Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos videoüzenetet küldött.  A rendezvény margóján együttműködési megállapodást kötöttünk a szervező Balkan Economic Forummal.

 konferencia.jpeg

Széchényi 2020