Hírek

Tovább bővül a nyugat-balkáni klímavédelmi projektek köre

Az értékelések lezárultával 12 magas színvonalú projekt kap összesen mintegy 410 millió forint támogatást a nyugat-balkáni klímavédelmi támogatási program (WBGC-2021/3.: a támogatott projektek listája itt érhető el) keretében. Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy a támogatásban részesülő projektek erősítik Magyarország nemzetközileg is elismert klímavédelmi törekvéseit, hiszen érdemi hozzájárulást jelentenek a nemzetközi klímafinanszírozási erőfeszítésekhez. Az államtitkár egyúttal bejelentette a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) kezelésében megvalósuló támogatási program újabb, immár negyedik felhívásának meghirdetését is.

A nyugat-balkáni klímavédelmi támogatási program továbbra is magas érdeklődés mellett, előremutató projekt-kezdeményezésekkel működik, mondta el Örlős László, a Zöld Központ ügyvezető igazgatója. Tapasztalataink és az érintett cégek körében a közelmúltban végzett kutatásaink szerint a támogatási lehetőség immár a vállalatok stratégiai tervezésére is hatással van: a piacon más forrásból nem elérhető, így hiánypótló ösztönző több hazai vállalat esetén is a nyugat-balkáni nyitást érdemben előmozdító eszközzé vált. A program keretében kapott források nagyban segítik a régiós terjeszkedésben érdekelt cégeket klímavédelmi projektek azonosításában, előkészítésében és ezáltal piaci részesedésük növelésében.

A Zöld Központ kiemelt célja, hogy komplex módon segítse a programban résztvevő vállalatokat. A támogatási program cél- és feltételrendszere úgy kerül meghatározásra, hogy az minél közelebb vigye a résztvevőket a régióban elérhető nemzetközi fejlesztési források igénybe vételéhez is, ezáltal többszörösére növelve az üzleti lehetőségeket. A Zöld Központ új üzletágának, a bécsi székhelyű Energiaközösséggel partnerségben megvalósuló tudásközpont keretében indított kapacitásfejlesztő programokkal a hazai szabályozói és üzleti környezetre vonatkozó jó gyakorlatokat osztjuk meg a régió országaival, ezzel közvetett módon is segítjük a regionális együttműködést.

Az ügyvezető igazgató kiemelte továbbá, hogy magas minőségben és nagy számban állnak rendelkezésre további projektjavaslatok is, emiatt különösen fontos, hogy Steiner Attila államtitkár úr bejelentése nyomán a mai napon megjelent az újabb nyugat-balkáni klímavédelmi támogatási felhívás is, amelynek keretében a Zöld Központ várja az újabb kezdeményezéseket. A felhívás részletei honlapunkon itt érhetőek el.

Széchényi 2020