Hírek

Eseményeink

2022. június 27. és július 1.  között tartotta „Fenntartható fejlődés helyi szinten” címmel többnapos eseménysorozatát a Robert Schumann Intézet. Az előadások Európa fenntartható megújuláshoz mutattak be jó gyakorlatokat a helyi szinten megvalósított kezdeményezésekből Északkelet-Magyarországra fókuszálva. A résztvevők között megjelent a civil és önkormányzati szféra is, többen közülük a nyugat-balkáni térségből érkeztek. Az előadók között volt a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) vezető tanácsadója is, aki ismertette a Zöld Központ keretei között működő Zöldgazdasági Tudásközpont tevékenységét, valamint a helyi szinten sikerrel megvalósuló kezdeményezéseket.

 ss.jpg

 

Június 29-én tartotta munkaközi konferenciáját a WBGC-3 program keretében támogatásból részesülő a VTK Innosystem Kft. A projekt keretében készülő engedélyezési tervdokumentáció a WBGC-1-es programban elkészült megvalósíthatósági tanulmányra épül, ezzel lehetővé teszi a súlyosan szennyezett Palicsi-tó és környezete fenntartható módon történő rekultivációját.  A kutatási eredmények bemutatását ezúttal is nagy érdeklődés övezte mind a magyar, mind pedig a szerb oldalról. A rendezvényt Jaksa Róbert, a szerbiai Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára köszöntötte, valamint Szabadka város képviselője is jelen volt.

 

Június 30-án zajlott az EIT (European Institute of Innovation and Technology) Food szervezésében az a szakmai konferencia, amely a szervezet 2022 tavaszán készült tanulmányát mutatta be a szakembereknek és az érdeklődő vállalkozásoknak.  A kutatás a közép- és kelet-európai országok üvegházhatású gázkibocsátásának jelenlegi helyzetéről az élelmiszeripar vonatkozásában témában készített átfogó vizsgálatot, valamint jó gyakorlatokat is bemutatott a térségből. A téma szakértői ismertették az aktuális fogyasztói tendenciákat, a szakpolitikai terveket, valamint a vállalkozások szerepét és felelősségét a kérdésben. Ezt követően a tanulmány eredményei alapján kerekasztal beszélgetés keretében vitatták meg a szakértők a hazai üvegházhatású gáz kibocsátás kihívásait és annak az élelmiszer ágazatra gyakorolt hatásait. A Zöld Központ munkatársa ismertette a klímaváltozás hatásainak rendkívüli módon kitett a nyugat-balkáni térséget érintő kihívásokat, valamint a Zöld Központ által támogatott innovatív technológiát alkalmazó projekteket.

sz.jpg

Széchényi 2020