Hírek

CARI on!

Izgalmas kérdéseket feszegető workshoppal indult az év Clean Air Regions Inivitative elnevezésű, nyugat-balkáni önkormányzatok levegőtisztasági programja részeként, amely a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) és az Energy Community közös kezdeményezéseként indult el 2021 nyarán. A 2022. január 26-án megrendezett online konferencián résztvevők számos, az Európai Uniós csatlakozásra váró nyugat-balkáni önkormányzatot érintő problémakört (a széntüzelésű erőművek levegőminőségre gyakorolt hatását, társadalomban betöltött szerepét és a lehetséges megoldásokat) vitattak meg részletesen.

cari8.png

Az esemény moderátoraként Örlős László, a házigazda Zöld Központ ügyvezetője, az NKE Amerika Kutatóintézet tudományos munkatársa köszöntötte a meghívott előadókat, a szakmai előadásokat Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, bemutatva Magyarország legújabb klímapolitikai eredményeit és felvezetve a Mátrai Erőmű igazságos átmenet keretében történő technológiai átalakítását célzó LIFE-IP North-HU-Trans projektet. Az ITM konzorciumvezetői csapata ismertette a projekt céljait, eddigi eredményeit, levegőminőségi vonatkozásait, kitértek a kommunikáció és média szerepére, eszközeire és az érdekeltek bevonásának szempontjaira is. Felhívták a figyelmet arra, hogy hosszú, pontos tervezést és sok partner bevonását igénylő projektről van szó.

Magyarországon jelenlévő nemzetközi befektetőként a workshopot Fülöp Géza, a Qamcom Research and Technology társaság közép-európai regionális vezetője zárta, aki pályafutását a fizika területén kezdte, kutató mérnökként folytatta, majd multinacionális cégek vezetőjeként is tevékenykedett a telekommunikáció és az IT iparágakban. Bemutatta a Qamcom legfontosabb, a környezetipar számára is releváns tevékenységeit és projektjeit, a városi okos megoldások jövőbe mutató lehetőségeit.

Az előadások izgalmas, előremutató szakmai kérdéseket és vitákat generáltak, amelyek által a CARI programban résztvevő önkormányzatok bővíthették szaktudásukat, látókörüket és ismereteiket.

Széchényi 2020