WBGC program

Tivat városának és a régió smart city startégiájának elkészítése a magyarországi technológiák és szolgáltatások igénybevételével

Projektazonosító: WBGC-2021.4-2021-00026

Kedvezményezett: Urban pm Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Alapítás éve: 2006

Fő tevékenység: Mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás

Helyszín: Montenegró

Fogadó szerv: Tivat Önkormányzata

Teljes költségvetés: 39.999.920,- Ft

Támogatás: 23.999.920,- Ft

Megvalósítási időszak: 2022. január 31. – 2023. január 31.

Projektoldal: folyamatban

Tivat városa Montenegró kiemelkedő jelentőségű települése. A mintegy 620.000 fős országnak a főváros és a budvai turisztikai terület mellett különleges helyen álló települése. Kotor jól ismert és magas presztízsű települése és régiója kapujában a nemzetközi befektetőket vonzó Tivat áll. A mintegy 10.000 fős település közvetlen közelében, a régióban számos közismert tengerparti befektetés, külön városrész található, melyek az egész balkáni övezet meghatározó pontjai. A hiányos infrastruktúra és az ebből fakadó közlekedési gondok, a problematikus vízellátás és vízgazdálkodás, a nem megfelelően kialakított hulladékbegyűjtés és feldolgozás mellett a városfejlesztés egyéb innovatív területei sem kerültek bevezetésre. A terület ismertsége mellett a jövőbeli fejlődésének kulcsa egy átfogó, mind a városi működtetést, mind az energia és vízfelhasználás korszerűsítését célzó stratégiai és megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, amivel egy integrált fejlődés jöhet létre.

A projekt során egy olyan magas színvonalon elkészített smart city koncepció készül el, amely figyelembevéve a helyi sajátosságokat, az energetika, az intelligens kommunikációs rendszerek, az építészet, a közlekedés és a környezetvédelem területén belül mutat be intézkedéseket, intézkedés-csomagokat a modern technológia és fenntarthatóság jegyében. A helyi igény megléte támasztja alá a megfogalmazott intézkedések megvalósítását. A Cég részt kíván venni a koncepció elkészítését követően az abban megfogalmazott intézkedések megvalósítási fázisában is projektmenedzserként, a kivitelezésben hazai cégek ajánlójaként.

Fenntartható fejlődési célok:

9-sdg-hu.png11-sdg-hu.png17-sdg-hu.png

Széchényi 2020