Tisztelettel köszöntöm a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. honlapján!

Mértékadó elemzések szerint a legnagyobb kockázatok, amelyek az emberiséget és bolygónkat fenyegetik, a klímaváltozással összefüggésben merülnek fel. Magyarország a 2015-ben elfogadott Párizsi Megállapodás részeseként elkötelezte magát a nemzetközi klímafinanszírozásban történő részvétel mellett.

intro-pic.JPG

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímavédelmi támogatási programok megvalósításával megbízott nemzetközi fejlesztési ügynökségeként a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. célja, hogy Magyarország klímavállalásainak teljesítését olyan módon támogassa, hogy azzal a hazai környezetipari technológiának a Nyugat-Balkánon történő érvényesülését és versenyképességének erősítését is előmozdítsa. A Nyugat-Balkán egyfajta inkubációs terep is a magyar zöldgazdasági technológia külpiaci érvényesülése szempontjából, továbbá – egyrészt annak földrajzi és kulturális közelsége, másrészt a térség európai integrációs ambíciói miatt is – már rövid- és középtávon kiváló üzleti lehetőségeket hordoz, emellett stratégiai és biztonságpolitikai szempontból is kiemelt jelentőségű.

Küldetésünknek tekintjük, hogy egy olyan magas színvonalú projekt-portfólió felépítéséhez járuljunk hozzá, amely mögött zöldgazdasági beruházási tervek kritikus tömege áll. Célunk az, hogy a magyar tartalommal megvalósuló projekt-előkészítést követően a kivitelezési és finanszírozási szakasz is nemzetközileg versenyképes hazai hozzáadott értékkel valósuljon meg.

Központunk középtávú célja továbbá, hogy a támogatási programok eredményeire építve egy zöld beruházási alap révén megvalósuló hazai és nemzetközi forrásmobilizálással megsokszorozzuk a projekt-előkészítésbe befektetett erőforrásokat.

Bízunk abban, hogy a hazai vállalkozások nemzetközi jelenlétének erősítésével és nyugat-balkáni piaci részesedésének növelésével érdemben járulhatunk hozzá egy szomszédos régió zöldgazdasági átállásához, amely Magyarországnak is stratégiai érdeke.

 

Dr. Örlős László

ügyvezető igazgató

Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft.