Tisztelt Érdeklődő!

A klímaváltozás olyan globális kihívás, amely nem ismer határokat, és amelynek hatékony kezelésében óriási a felelősségünk, egyéni és közösségi szinten egyaránt. A lelkiismeretünk akkor lehet nyugodt, ha nem csak beszélünk, hanem teszünk is azért, hogy az unokáink is legalább olyan környezetben élhessenek, mint amilyen nekünk megadatott. Az éghajlatváltozás elleni igen összetett küzdelemben a választ helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi megoldások együttese adhatja. Ilyen módon különös jelentőséggel bír a Magyarországhoz ezer szálon kapcsolódó nyugat-balkáni országokkal való együttműködés.

kp-intro-pic.JPG

A kormány az elmúlt években felismerte, hogy a fejlődő országoknak juttatott klímafinanszírozási célú támogatás nem csupán a Párizsi Megállapodásban foglalt kötelezettségünk, hanem egy nagyszerű lehetőség is a hazai vállalatok újabb külpiacokra juttatásához. A 2019-ben megalapított Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. - ezen kettős célkitűzés mentén - támogatási stratégiáját a nyugat-balkáni országok klímavédelmi törekvéseire és a magyar vállalatok exporttevékenységének bővülésére alapozza. A kormány legfőbb célja, hogy a központ támogatási programjain keresztül megvalósított projektek a hazai vállalatok szaktudására támaszkodva érdemben járuljanak hozzá a régió zöldgazdasági átállásához.

A klímavédelem területén felelősen ugyanakkor csak hosszabb távon lehet gondolkodni. A központ középtávú feladata ezért az, hogy kialakítson egy robosztus, klímavédelmi és pénzügyi szempontból egyaránt fenntartható projekt-portfóliót, amely más hasonló kezdeményezésekkel együtt megfelelő alapját képezheti a későbbiekben felállítandó Zöld Beruházási Alap tevékenységének. Az Alap a pénzügyi fenntarthatóságon túl a zöldgazdaság fejlesztését és a klímavédelmi hatásokat előtérbe helyező beruházási politikát fog követni, utat mutatva egy újfajta gondolkodásnak, egyúttal pedig hozzájárulva a régió élhetőbbé tételéhez és a hazai környezetipari cégek nemzetközi versenyképességének növeléséhez.

Magyarország elhivatott célja, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet. Meggyőződésem, hogy a már elért és a jövőbeli eredményeink tapasztalatai jól hasznosíthatóak lesznek a nyugat-balkáni régió országaiban is.

 

Dr. Kaderják Péter

államtitkár

Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság

Innovációs és Technológiai Minisztérium