Hírek

Üzletfejlesztési lehetőségek a Nyugat-Balkánon

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Nyugat-balkáni Tagozata 2021. július 6-án közösen szervezett a magyar vállalatok nyugat-balkáni nyitását támogató online rendezvényt. Örlős László, a Zöld Központ ügyvezetője köszöntőjében rövid áttekintést adott a kezelésükben lévő projekt-portfólióról, valamint a régió zöld átállását támogató további munkákról (tudásközpont, zöld beruházási alap). Galambos Attila, az MKIK tagozati elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a projektelőkészítés után hamarosan a célországokban fizikailag is megvalósuló projektek támogatása lesz a fő cél, ami komoly üzleti lehetőséget jelent a magyar vállalatoknak, melyet az MKIK Nyugat-balkáni Tagozata kész segíteni.

 

Magyarország belgrádi nagykövetsége képviseletében előadást tartott Scherczer Károly, külgazdasági attasé és Szekér Klára, mezőgazdasági és környezetügyi attasé, akik ismertették a szerb gazdasági, társadalmi, politikai és természeti környezetet. Görgényi Máté, a HEPA Nemzetközi Exportfejlesztés Támogatási Osztály vezetője bemutatta a piacralépést támogató eszközrendszert. Az Eximbank nyugat-balkáni képviseletének vezetője, Lukács Gábor ismertette a magyar vállalatok rendelkezésére álló exportfinanszírozási lehetőségeket. Olajos Péter, a Bioaqua PRO Kft. szakértője informatív előadás keretében ismertette a WBGC-2020/1. sz. támogatási felhívás keretében finanszírozott természetvédelmi kapacitásfejlesztő projektjük részleteit. Végezetül Benedek Gábor, a Zöld Központ vezető tanácsadója bemutatta a WBGC-2021/3. sz. támogatási felhívás legfontosabb sarokpontjait és elvárásait.

 

Az előadásokból kiderült, hogy Szerbiával elsősorban a környezetvédelem, a turisztika és az ipar területén aktívak a gazdasági kapcsolatok. A magyar vállalatok számára lehetőséget jelenthetnek a különböző szerbiai, vajdasági településeken tervezett szennyvízkezelési-beruházások vagy a biomassza-hasznosítás. A HEPA Export Akadémiája segítséget nyújt az üzleti készség és képesség fejlesztésében, kapcsolatépítő programokkal pedig segít eljutni a célpiacokra, az Eximbank pedig finanszírozási és hitelbiztosítási termékekkel támogatja a konkrét ügyletek megvalósulását. Az előadások során elhangzott, hogy a nyugat-balkáni államok jelentős környezet- és klímavédelmi kihívásokkal néznek szembe, amely a Yale Egyetem által készített Environmental Performance Index-ben is megmutatkozik.

 

A workshop fő célja az volt, hogy érdemi segítséget nyújtson a hazai vállalatoknak és a Zöld Központ jövőbeni pályázói számára. Előadóink hangsúlyozták a helyi jelenlét fontosságát, az előkészítő tárgyalások jelentőségét, amely a Zöld Központ támogatási programjainak is fontos eleme. Ahogyan a támogatási felhívásról szóló előadáson is kiderült, a helyi támogató levelek beszerzésében problémába ütköző pályázókat érdemben tudja segíteni az MKIK Nyugat-balkáni Tagozata és a Zöld Központ is.

 

Tovább a felhíváshoz:

https://www.wbgc.hu/hu/tamogatasi-felhivasok/jelenleg-futo-felhivasok/tamogatasi-felhivas-a-nyugat-balkani-regio-klimavedelmi-projekt-elokeszito-es-kapacitasfejleszto-tevekenysegeinek-finanszirozasr

 

Széchényi 2020