Hírek

Történelmi léptékű fejlődés előtt a Nyugat-Balkán

Örlős László, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) ügyvezető igazgatója interjút adott a Diplomata Magazinnak. A beszélgetés során kiemelte, hogy kri­tikus fontosságú évtized előtt állunk, a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében nemzetközi, nemzeti és régiós szinten is összehangolt cselekvés szükséges. Magyarország nemzetközi klímafinan­szírozásban történő szerepvállalása regionális összehasonlításban is jelentős vállalkozás, hiszen állandó intézmény és pénzügyi mechanizmus keretében valósítjuk meg. A következő 30 esztendőben a gazdaság működésének teljes újragondolására is szükség lesz, a Zöld Központ tevékenységével ezt a zöld átalakulást segíti elő, elsősorban a nyugat-balkáni régióban.

A Zöld Központ által meghirdetett beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási programok részeként két év alatt mintegy 70-80 milliárd forint összegben készülnek elő projektek, amelyek magyar szakértelemmel és technológiával jelentős fejlesztési és klímavédelmi hatást eredménye­ző beruházásokban ölthetnek majd testet.

A szomszédos régió előtt álló kihívásokról, a megújuló energiákkal kapcsolatos tudatosságról, az Európai Bizottság bővítési és szomszédságpolitikai biztosa által meghirdetett nyugat-balkáni gazdasági és beruházási terv fontosságáról, valamint a Zöld Központ közép- és hosszú távú terveiről olvassa el a teljes interjút a Diplomata Magazin 2021. július-augusztusi számában.

 

Széchényi 2020