Hírek

Találkozó a vajdasági tartomány és önkormányzatok képviselőivel

 

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási programjáról (WBGC-program) egyeztetett 2021. július 16-án Örlős László ügyvezető igazgató Szabadkán a Vajdasági Tartományi Parlament elnökével, Pásztor Istvánnal és a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) Tömb Önkormányzati Fórumának tagjaival. A Vajdaság fontos szerepet tölt be a WBGC-programban, a magyar vállalatok erős helyi kapcsolatokkal és beágyazottsággal rendelkeznek, amely abban is megmutatkozik, hogy a Zöld Központ jelenlegi, 25 projektből álló portfóliójának közel a harmadát teszik ki a Vajdaságban megvalósuló zöldgazdasági projektek. A megbeszélések célja az együttműködési lehetőségek beazonosítása volt, amelyek az előkészítési szakaszt követően a közeljövőben magas szintű találkozók keretében kerülhetnek megerősítésre.

img-4579.jpg

Az egyeztetéseken elhangzott, hogy a helyi szereplők örömmel fogadták a Zöld Központ létrehozásáról és a WBGC-program elindításáról szóló híreket, hiszen a Nyugat-Balkán egészéhez hasonlóan komoly kihívások állnak a Vajdaság zöldgazdasági átállása és klímatudatos fejlesztése előtt. Nagymértékű fejlesztési szükséglet jelentkezik az ivóvízellátó, szennyvízkezelő rendszerek fenntartása és kiépítése, az épületenergetika, a fenntartható mezőgazdaság és a természeti környezet megóvása terén is. A Zöld Központ programja a beruházások finanszírozásra történő előkésztése szempontjából is hiánypótlónak tekinthető, amelyre a megvalósítás alatt lévő szabadkai, újvidéki és a további helyi projektekkel is lehet építeni.

 img-20210716-095516.jpg

A Tömb Önkormányzati Fórumon a vajdasági – nagyobb lélekszámú magyar közösséggel rendelkező – települések önkormányzatainak vezetői bemutatták az általuk azonosított, a zöldgazdaság, a körforgásos gazdasági és a klímavédelem területén jelentkező beruházási szükségleteket, a Zöld Központ részéről pedig ismertetésre kerültek a WBGC-program 2021. augusztus 6-ig futó támogatási felhívásának fontosabb részletei.   

file.jpeg

Széchényi 2020