Hírek

Sikerrel zárult legújabb webinar sorozatunk a zöld kötvényekről

Nagyszámú érdeklődés mellett zárult 2022. június 2-án, az Energy Community-vel együttműködésben a nyugat-balkáni zöldgazdasági tudásközpont eseményeként szervezett “Green Bonds” című webinar sorozatunk, melynek szakmai fővédnőke a Magyar Nemzeti Bank volt. A program-sorozat előadóit neves szervezetektől hívtuk meg, így például szakértőt delegált a Magyar Nemzeti Bank, a Világbank-csoporthoz tartozó IFC, az ISFC, az IRENA és a Magyar Bank Holding Zrt., az Államadósság Kezelő Központ Zrt. részéről Kurali Zoltán vezérigazgató tartott előadást.

Sorozatunk a zöld kötvényekkel kapcsolatos témákat érintették, mint például a nemzeti és önkormányzati zöld programok, igazságos átállás, fenntartható épületek és az ESG intézményi keretrendszer felállítása. Előadóink részletesebb információkat és ismereteket nyújtottak át a hallgatóságnak a zöld kötvények és hitelek típusairól, illetve a kiemelt ESG-projektekről. Az előadások révén a hallgatók betekintést nyerhettek a környezetileg fenntartható gazdasági tevékenységek körébe, a zöld jelzáloglevél-keret legfontosabb elemeibe, valamint a „zöld kötvények a megújulókért” piaca további bővítésének lehetőségeibe.

Zárórendezvényünkön Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kiemelte a Nyugat-Balkáni Zöld Központ úttörő szerepét a zöld pénzügyek régiós népszerűsítésében. Hangsúlyozta továbbá a kedvezményes zöld tőkekövetelmények rendszerének, valamint a vállalati jelentések zöld szempontok szerint történő továbbfejlesztésének fontosságát az energiaátmenet szempontjából.

 

A webináriumokon elhangzott előadások anyaga (angol nyelven) elérhető az alábbi linkekre kattintva: 

  1. Bevezetés a zöld finanszírozásba és a zöld kötvényekbe
  2. Államkötvény-kibocsátás a nemzeti zöld programok támogatására  
  3. Zöldkötvény-kibocsátás országos és önkormányzati szinten az igazságos átmenet támogatására
  4. Zöldkötvények fenntartható épületekbe történő befektetések támogatására  
  5. Zöldkötvények az energiaszektorba történő befektetések támogatására
  6. ESG (környezeti, szociális, irányítási) stratégia felállítása és az ESG szempontok beépítése a pénzügyi műveletekbe  
Széchényi 2020