Hírek

Palicsi-tó vízminőségének javítása II. projektnyitó rendezvény

Május 6-án a Palicsi-tó melletti Vigadóban tartotta szakmai projektnyitó rendezvényét a VTK Innosystem Kft., a WBGC-3 program kedvezményezettje. A projekt a tavaly szeptemberben zárult, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. kezelésében megvalósuló, Palicsi-tó vízminőségének javítása projekt folytatása, az akkor készült megvalósíthatósági tanulmány képezi a mostani tevékenységek alapját.

Az előző projekt zárókonferenciáján a résztvevők egyetértettek abban, hogy a Palicsi-tó rehabilitációja kiemelten fontos a helyi lakosság és hatóságok számára egyaránt.  A terület súlyosan kitett az éghajlatváltozás negatív hatásainak. A cég az elkészült tanulmányában komplex megoldási javaslatokat dolgozott ki a tó vízminőségének javítására. A projekt jelentőségét mutatja, hogy a mostani eseményen részt vett Jaksa Róbert, a szerbiai Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára is. A Palicsi-tó megmentése és megőrzése nemcsak ökológiai jelentőséggel bír, hanem társadalmi és gazdasági értelemben is fontos szerepet játszik Szabadka és környéke életében. Fontos rekreációs központ is a környező lakosság számára, valamint turisztikai értékekkel is rendelkezik.

lac.JPG A most induló projekt célja az elvi tervdokumentáció elkészítése, mely elengedhetetlen feltétele a tervezett beruházás megvalósításának. A Zöld Központ képviseletében Örlős László ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a Palics I. projekt keretében szerzett tapasztalatokra és a kialakult munkakapcsolatokra építve a klímaváltozás hatásainak jelentősen kitett, környezetvédelmi és ökológiai problémákkal sújtott Palicsi-tó helyzete jelentősen javulhat. A tervezett feladatok elvégzésével hosszú távon lehetővé válik a Palicsi-tó vízminőségének javítása. A Szabadkán és vonzáskörzetében megvalósuló, a Zöld Központ által finanszírozott projektek közül az ügyvezető kiemelte az egykori Zorka gyár területének kármentesítését megalapozó dokumentáció elkészítését, valamint a királyhalmi központú mikroregionális vízellátó rendszer tervezését, amelyekre az Innovációs és Technológiai Minisztérium által finanszírozott keretből az elmúlt időszakban a Zöld Központ támogatást nyújtott.

 konf.jpg

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ a magyar állam tulajdonában álló gazdasági társaság, amely a Nyugat-Balkánra fókuszált nemzetközi klímafinanszírozási programjának megvalósítását végzi immár közel 3 éve. A Zöld Központ ezidáig négy támogatási felhívást zárt le és közel 5 millió euróval járult hozzá ahhoz, hogy helyi alkalmazkodási és kibocsátáscsökkentő intézkedések valósulhassanak meg kifejezetten a víz- és hulladékgazdálkodás, a fenntartható energia, a mezőgazdaság, a városi alkalmazkodás és a természetvédelmi területeken.

 

Széchényi 2020