Hírek

Ökoindustria 2021

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ is képviseltette magát az Ökoindustria 2021 nemzetközi paneljében. A hazai zöldipar szereplőinek kiállítása ezúttal virtuális formában került megrendezésre Áder János köztársasági elnök fővédnökségével. A rendezvényen a zöldipar meghatározó döntéshozói és szereplői beszéltek a jövőbeni kihívásokról, a zöldipar szerepéről és a lehetséges megoldásokról, illetve a várható intézkedésekről és stratégiákról.

A Globális Zöld Növekedési Intézet (GGGI), a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Zrt. (HEPA) és az Eximbank Zrt., valamint a szerb piacon aktív régiós cégek részvételével megrendezett panelbeszélgetés célja a nyugat-balkáni régióba irányuló, a klímavédelem céljait szolgáló magyar szolgáltatások, technológia és tudás révén megvalósuló szerepvállalás elősegítése, a rendelkezésre álló eszközök áttekintése volt.

A Zöld Központ képviseletében Örlős László ügyvezető igazgató a nyugat-balkáni régió számára 2027-ig elérhető nagy összegű uniós előcsatlakozási források kapcsán hangsúlyozta, hogy magyar részről a források felhasználását segítő kapacitásfejlesztő megoldások, valamint a későbbi finanszírozás biztosításához szükséges projektelőkészítés területén jelentős tapasztalat és vállalati képesség rajzolódik ki. A megfelelő finanszírozási konstrukció megtalálását megelőzően a zöldgazdasági átállást segítő projekteket finanszírozásra alkalmas állapotba kell hozni. A Zöld Központ támogatási programjai ezen a területen hoznak jelentős előrelépést. A panelbeszélgetésen Benedek Gábor, a Zöld Központ vezető tanácsadója a projektszintű tapasztalatokat mutatta be az energiahatékonyság témájában.

A fenti tevékenységeket támogatja a Zöld Központ az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénzügyi támogatásával megvalósuló felhívások keretében. Különleges fontosságú az előttünk álló évtized a 2050-es klímasemlegességi cél elérése szempontjából, amelyet Magyarország nemzetközi klímapolitikai szerepvállalása részeként a Nyugat-Balkánon is támogat.

Széchényi 2020