Hírek

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ újabb projektjei is elérhetőek az Energy Community beruházásokat koordináló platformján

  

A bécsi székhelyű Energy Community donor koordinációs ülésére (Donors’ and IFIs’ Coordination meeting) 2021. március 17-én került sor, amelyre az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai és tulajdonosi irányítása mellett működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) is meghívást kapott.

Az egyeztetésen a nyugat-balkáni térséget különböző pénzügyi eszközökkel támogató intézmények, így többek között a térségben aktív nemzetközi fejlesztési intézmények (EU, EIB, EBRD, Világbank-csoport), valamint bilaterális fejlesztési ügynökségek képviselői vettek részt. Az online kerekasztal-beszélgetés során az intézmények képviselői megvitatták a Nyugat-Balkánon megvalósuló projektjeikkel kapcsolatos tapasztalataikat és jövőbeni terveiket is, különös tekintettel az épületfelújítások és az energiahatékonyság összefüggéseire.

A megbeszélésen Örlős László, a Zöld Központ ügyvezető igazgatója hozzászólásában többek között beszámolt a zöldgazdasági átállás támogatásában aktív nemzetközi fejlesztési ügynökségként működő hazai intézmény eddigi tevékenységeiről és a jelentős érdeklődés mellett a napokban lezárult nyugat-balkáni projekt-előkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási program (WBGC-2020/2.) eredményeiről is.

Az Energy Community-vel – a nyugat-balkáni régió energetikai és klímavédelmi fejlesztései szempontjából kiemelten fontos szereplőjével – a Zöld Központ szorosan együttműködik. A hatékony nemzetközi fejlesztési tevékenységet elősegítendő a Zöld Központ WBGC-2020/2. sz. felhívása során támogatott projektek is szerepelnek az EnC-nek a térségben jelentős fejlesztéseket megvalósító projekteket bemutató donor koordinációs oldalán, amely az alábbi linken keresztül érhető el:

https://www.energy-community.org/regionalinitiatives/infrastructure/donors.html

 


 

 

 

Széchényi 2020