Hírek

Nemzetközi együttműködés keretében támogatja Magyarország a Nyugat-Balkán zöldgazdasági átállását

Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár együttműködési megállapodást írt alá a bécsi székhelyű Energiaközösség Titkárságának igazgatójával a nyugat-balkáni zöldgazdasági átmenetet támogató tudásközpont létrehozásáról. A magyar kezdeményezésre az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányításával működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. szervezeti egységeként, Budapesten létrejövő intézmény feladata a körforgásos gazdaság koncepciójának támogatása, a magyar szakértelem és innováció integrálása a nyugat-balkáni országok zöldgazdasági, energia- és klímapolitikai kezdeményezéseibe.

Steiner Attila elmondta, hogy az energia és klímavédelmi szakpolitikák területén kulcsfontosságú nemzetközi szervezet partnersége visszaigazolja a magyar kormánynak a zöldgazdasági átállás, valamint a klímavédelem terén elért eredményeit. Ebben az összefüggésben kiemelte a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv és az abban megfogalmazott célok, a Nemzeti Energiastratégia, valamint a Megújuló Támogatási Rendszer (METÁR) kidolgozását és elfogadását. A rendelkezésre álló tapasztalatok és tudásanyag jelentős értéket képviselnek, amelyet Magyarország kész megosztani a nyugat-balkáni régió országaival, amely érdemben fogja erősíteni a régió fejlődését, ez pedig bővíti a magyar vállalatok helyi üzleti lehetőségeit is.

Janez Kopac, az Energiaközösség Titkárságának igazgatója szerint a megállapodás aláírása is igazolja Magyarország és az Energiaközösség elkötelezettségét a tiszta energián és fenntartható gazdaságon alapuló nyugat-balkáni jövő iránt.

Az aláírási rendezvényen Várhelyi Olivér, az Európai Unió szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa videóüzenetben köszöntötte a kezdeményezést és elismerően szólt az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemzetközi klímapolitikai szerepvállalásának részeként, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ révén megvalósuló tevékenységről. Elmondta, hogy a tudásközpont koncepciója szorosan kapcsolódik az Európai Bizottság nyugat-balkáni gazdasági és beruházási tervéhez is. Kiemelte, hogy az Európai Unió előcsatlakozási források formájában mintegy 9 milliárd eurót fordít a régió fejlesztésére a következő hét évben, többek között a megújuló energiaforrások, a szén-átmenet, a hulladék- és szennyvízkezelés területén. Várakozásai szerint a Zöld Központ és az Energiaközösség közös erőfeszítései aktívan hozzájárulnak majd a régió fejlődéséhez, amely jelentős gazdasági és társadalmi hatású projektek formájában ölt majd testet. 

A tudásközpont – amelynek kétéves munkatervéről munkacsoport ülés keretében egyeztettek a partnerek – nemzetközi együttműködés keretében, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. részeként jön létre. Tevékenységét képzési, ikerintézményi (twinning) és a szakemberek közötti együttműködéseket erősítő programok keretében végzi, amellyel hozzájárul a nyugat-balkáni régió európai integrációjának elősegítéséhez és az üzleti környezet javításához. A tudásközpont tevékenysége tágabb értelemben ezáltal segíti a beruházások előkészítését, amely bővítheti a hazai vállalati szektor üzleti lehetőségeit a külpiacokon. Ezáltal hazánk is hozzájárulhat az élhetőbb környezet, a csökkentett károsanyag-kibocsátás és a zöldgazdasági átállás nyugat-balkáni elősegítéséhez.

A klímavédelem támogatása a Magyarország számára stratégiai jelentőségű régióban fontosabb, mint valaha, hiszen a térségbe irányuló magyar befektetések a hazai gazdaság motorjait is erősítik és a helyi gazdaság zöldítését és növekedését is támogatják. A koronavírus-járvány által okozott kihívások egyúttal arra is lehetőséget teremtenek, hogy a gazdaságot a természeti értékeket megóvó, élhető környezetet biztosító módon fejlesszük. A fentiekhez kapcsolódóan Steiner Attila bejelentette, hogy június hónap során 400 millió forint keretösszeggel megjelenik a nyugat-balkáni klímavédelmi projektelőkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási program (WBGC) újabb felhívása, amelynek segítségével a már lebonyolított két korábbi forduló kedvező tapasztalataira építve a Nyugat-Balkáni Zöld Központ tovább folytatja a régió és a magyar kkv-szektor zöldgazdasági átállásának támogatását.

 

Az Energiaközösség, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleménye itt , Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítési és szomszédságpolitikai biztosának a tudásközpont létrehozása alkalmából küldött videóüzenete itt érhető el.

Széchényi 2020