Hírek

Magyarország erősíti a Nyugat-Balkán európai uniós perspektíváját a régió zöldgazdasági átállásának támogatásával

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által 2021 novemberében meghirdetett támogatási felhívásra ezúttal is számos – a magyar cégek innovációs szakértelmét és felkészültségét tükröző – pályázat érkezett be. A támogatási program keretében 11 projekt nyert támogatást, az ezekben résztvevő 13 magyarországi kis- és középvállalkozás, valamint felsőoktatási intézmény részesül a 400 millió forint vissza nem térítendő támogatásban. A projektek keretében a cégek többek között megújuló energia beruházások megalapozását, zöld fókuszú városfejlesztési stratégiák kidolgozását, vízipari megoldások megvalósítását, szennyvíztisztító telepek modernizálását, valamint a villámárvizek és erdőtüzek elleni védekezés kidolgozását készítik elő. Mindez fontos külpiaci tapasztalatokat, helyi referenciát és értékes partneri kapcsolatokat biztosít a cégeknek, amellyel eredményesebben tudnak elindulni a nyugat-balkáni régió egészére meghirdetett európai uniós és egyéb nemzetközi fejlesztési programokon, közbeszerzéseken is.

A nyugat-balkáni támogatási program keretében most támogatott projektek célja, hogy magyar cégek által hazai szaktudással segítsük elő a régió klímavédelmi törekvéseit és zöldgazdasági átállását, amellyel Magyarország támogatja a teljes Nyugat-Balkán uniós perspektívájának megerősítését is” – emelte ki az eredményhirdetés során Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: „Az elmúlt bő két évben Magyarország mintegy 1,6 milliárd forinttal támogatta célzottan a nyugat-balkáni régió országainak zöldgazdasági átállását, amely a hazai környezetipari cégek számára kiváló üzletfejlesztési lehetőséget teremtett, és amellyel új piacokon jelenhettek meg.

Az elmúlt időszakban elindított és működtetett támogatási program keretében közel 50 beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő projekt megvalósítása zajlik. Az ITM nemzetközi klímafinanszírozási keretéből a Nyugat-Balkáni Zöld Központon keresztül finanszírozott projektek révén mintegy 80-100 milliárd forint összértékű beruházás kerülhet előkészítésre, a támogatott szakmai képzéseken részt vett szakemberek száma pedig a meghaladja a 200 főt.

A nyugat-balkáni régió klímavédelmi projektelőkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási programunk 4. felhívása keretében támogatott projektek listája itt érhető el.

Az ITM sajtóközleménye az alábbi linken érhető el: https://kormany.hu/hirek/magyarorszag-erositi-a-nyugat-balkan-europai-unios-perspektivajat-a-regio-zoldgazdasagi-atallasanak-tamogatasaval

Széchényi 2020