Hírek

Levegőminőség-javítási konferenciát rendezett a Nyugat-Balkáni Zöld Központ és a bécsi Energiaközösség

Sikerrel zárult a Nyugat-Balkánra fókuszáló zöldgazdasági tudásközpont „Clean Air Regions Initiative” programjának 2021. szeptember 8-9-én Szegeden megrendezett konferenciája.

A tudásközpont az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az Energiaközösség Titkársága között 2021. júniusban aláírt együttműködési megállapodással a Nyugat-Balkáni Zöld Központ részeként jött létre, tovább erősítve az összefogást az éghajlatváltozás Nyugat-Balkánt érintő hatásai elleni küzdelemben és elősegítve a szomszédos régió zöld átmenetét.

A programban részt vevő bosznia-hercegovinai, észak-macedón, montenegrói és szerbiai önkormányzatok polgármesterei és a városvezetés munkáját támogató szakértői részére széles körben elismert, levegőminőséggel foglalkozó hazai és nemzetközi szakemberek tartottak előadásokat. Botos Barbara, az ITM klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a levegőminőség és a klímaváltozás szorosan összekapcsolódó, egymással összefüggő és egymást felerősítő hatásokkal bírnak, ezért a hatékony fellépés mindannyiunk érdeke. A résztvevők többek között megismerhették a Hermann Ottó Intézet által vezetett HungAIRy projekt és az erősen iparosodott, lengyelországi Malopolska régió levegőminőség-javító programjának részleteit is.

A workshop lehetőséget adott a légszennyezés csökkentésére alkalmas intézkedések, jó gyakorlatok és tapasztalatok értékelésére és megosztására, de szóba kerültek a nyilvánosság megszólításával, adatgyűjtéssel és az innovatív megoldások alkalmazásával kapcsolatos kérdések is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a részes településeken a legszennyezőbb forrásoknak a háztartási fűtés, az ipar és a közlekedés minősülnek, így a beavatkozásokat és a kapcsolódó beruházásokat is ezekre a területekre kell összpontosítani. Az összegyűjtött ismeretek birtokában a résztvevő önkormányzatok megkezdhetik saját levegőminőségi cselekvési terveik kidolgozását.

Az első nap a bemutatkozásról és helyzetértékelésekről szólt, míg a második napon a gyakorlatba átültethető tapasztalatok és sikeresen futó környezetvédelmi projektek ismertetésén volt a fókusz. A rendezvényt érdekfeszítő szakmai viták tarkították, az összegyűjtött ismeretek pedig nagyban segíteni fogják a sikeres munkát.  

A program végére elkészülő akciótervek széleskörű megoldásokat kínálnak majd a települések levegőminőségének javítására: szabályozási, településrendezési, szemléletformáló és fenntartható gazdaságfejlesztési megoldásokkal. A cselekvési tervek beruházási szükségleteket is azonosíthatnak, amelyek előkészítését és későbbi megvalósítását a Nyugat-Balkáni Zöld Központ pénzügyi eszközei is támogathatják.

A nyugat-balkáni zöldgazdasági tudásközpont rendszeres képzésekkel, konferenciákkal és tanácsadással támogatja a programhoz csatlakozó önkormányzatokat. A tudásközpont a következő időszakban a fenntartható finanszírozási megoldások és a zöldgazdasági átállással együtt átalakuló munkavállalás, foglalkoztatás témáját tervezi felkarolni.

Az Energiaközösség beszámolója és a konferencia programja itt találhatók.

Széchényi 2020