Hírek

Konferencia Szerbia európai uniós integrációjának támogatásáról

A Külügyi és Külgazdasági Intézet és Magyarország belgrádi nagykövetsége szervezett online konferenciát 2021. december 20-án Szerbia európai uniós integrációjának környezetvédelmi vonatkozásairól. A konferencián Örlős László ügyvezető igazgató képviselte a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft.-t (Zöld Központ).

belgrad-5.png

A téma fontosságát jelzi, hogy a konferenciát Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos és Emanuele Giaufret, az EU szerbiai nagykövetének hozzászólásai nyitották meg. Várhelyi Olivér üzenetében hangsúlyozta Szerbia integrációjának és a környezetvédelem ügyének szoros összefüggéseit az európai zöld megállapodással és a fenntartható regionális együttműködések kialakításában. Kovács Barbara az Innovációs és Technolóigai Minisztérium képviseletében bemutatta Magyarország klímavédelem terén elért eredményeit és terveit, kitérve a tapasztalatok szerbiai adaptálhatóságára is, amelynek elősegítésében a Zöld Központ is tevékenyen részt vesz.

belgrad-6.png

Örlős László kitért rá, hogy a Zöld Központ projekt portfóliójának jelentős hányada szerbiai beruházásokat készít elő – hozzájárulva Szerbia klímavédelmi erőfeszítéseihez és a két ország közötti gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséhez. A Zöld Központ tevékenységei a beavatkozások széles körét támogatják az infrastrukturális beruházásoktól a kapacitásfejlesztő programokig. Szerb oldalról az európai uniós integrációért és környezetvédelmi ügyekért felelős minisztériumok miniszterhelyettesei, Dusan Carkic és Sandra Dokic vettek részt a konferencián, akik bemutatták a területen eddig elért eredményeket és az előttük álló kihívásokat is. Méltatták Magyarország eredményeit és a Zöld Központ révén és egyéb formában nyújtott segítséget is.

belgrad-12.png

A konferencia konklúziója, hogy a regionális együttműködések megerősítése Magyarország és Szerbia, valamint az egész régió közös érdeke. A Zöld Központ támogatási programjai és kapacitásfejlesztő tevékenységei mind hozzájárulnak ehhez.