Hírek

Konferencia Szerbia európai uniós integrációjának támogatásáról

A Külügyi és Külgazdasági Intézet és Magyarország belgrádi nagykövetsége szervezett online konferenciát 2021. december 20-án Szerbia európai uniós integrációjának környezetvédelmi vonatkozásairól. A konferencián Örlős László ügyvezető igazgató képviselte a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft.-t (Zöld Központ).

belgrad-5.png

A téma fontosságát jelzi, hogy a konferenciát Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos és Emanuele Giaufret, az EU szerbiai nagykövetének hozzászólásai nyitották meg. Várhelyi Olivér üzenetében hangsúlyozta Szerbia integrációjának és a környezetvédelem ügyének szoros összefüggéseit az európai zöld megállapodással és a fenntartható regionális együttműködések kialakításában. Kovács Barbara az Innovációs és Technolóigai Minisztérium képviseletében bemutatta Magyarország klímavédelem terén elért eredményeit és terveit, kitérve a tapasztalatok szerbiai adaptálhatóságára is, amelynek elősegítésében a Zöld Központ is tevékenyen részt vesz.

belgrad-6.png

Örlős László kitért rá, hogy a Zöld Központ projekt portfóliójának jelentős hányada szerbiai beruházásokat készít elő – hozzájárulva Szerbia klímavédelmi erőfeszítéseihez és a két ország közötti gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséhez. A Zöld Központ tevékenységei a beavatkozások széles körét támogatják az infrastrukturális beruházásoktól a kapacitásfejlesztő programokig, amelyek a térség geopolitikailag is kiemelt szerepe miatt kulcsfontosságú területek - tette hozzá az ügyvezető az NKE Amerika Kutatóintézet tudományos munkatársi minőségében megfogalmazott gondolatot. Szerb oldalról az európai uniós integrációért és környezetvédelmi ügyekért felelős minisztériumok miniszterhelyettesei, Dusan Carkic és Sandra Dokic vettek részt a konferencián, akik bemutatták a területen eddig elért eredményeket és az előttük álló kihívásokat is. Méltatták Magyarország eredményeit és a Zöld Központ révén és egyéb formában nyújtott segítséget is.

belgrad-12.png

A konferencia konklúziója, hogy a regionális együttműködések megerősítése Magyarország és Szerbia, valamint az egész régió közös érdeke. A Zöld Központ támogatási programjai és kapacitásfejlesztő tevékenységei mind hozzájárulnak ehhez.  

Széchényi 2020