Hírek

Klímasemlegesség és a Nyugat-Balkán a regionális együttműködés tükrében

Klímasemleges Magyarország 2050 címmel nagyszabású online eseményt szervezett 2021. június 3-án a Green Policy Center és az Egyensúly Intézet. A Konferencia apropóját a klímavédelemről szóló 2020. évi XLIV. törvény egy évvel ezelőtti, 2020. június 3-i elfogadása szolgálta, amely kitűzte a 2050-es klímasemlegességi célt Magyarország számára. Emellett várhatóan idén elfogadásra kerül hazánk Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiája is, amely a 2050-ig szóló hosszútávú klímastratégia szerepét tölti be. Ezen dokumentumok adják a magyar klímasemlegességi törekvések keretrendszerét, amelynek kitöltése és végrehajtása a következő évtizedekben előttünk álló legfontosabb kihívások egyike.


A Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) képviseletében Örlős László ügyvezető igazgató a regionális együttműködés lehetőségeiről osztotta meg gondolatait a klímasemlegesség eléréséről szóló panelbeszélgetésen. A fókuszban a klímapolitikai törekvések gyakorlati példái szerepeltek, kifejezetten a V4-ek közötti együttműködés vonatkozásában. Beszélgetőpartnerei Stelios Grafakos, a Global Green Growth Institute vezető közgazdásza, Aleksander Śniegocki, energia, klíma- és környezetvédelmi programvezető a lengyel Wise Europa-tól és Gabriela Fischerova, éghajlatváltozási főigazgató a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumától voltak.

Örlős László a téma kapcsán kiemelte a Zöld Központ tervezett hozzájárulását a Nyugat-Balkán konvergenciájának felgyorsításához és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, amelynek részeként hazai és nemzetközi együttműködésben megvalósuló tudásközpont révén tervezi támogatni az energiaátmenetet a Nyugat-Balkánon. A Zöld Központ révén megvalósuló, a tudásmegosztást és technológia-transzfert, valamint az üzleti környezet javítását is támogató kezdeményezés a várakozások szerint segíteni fogja a körforgásos gazdaság koncepciójának érvényesülését, a releváns hazai és nemzetközi szakértelem és innováció integrálását a nyugat-balkáni országok zöldgazdasági, energia- és klímapolitikai törekvéseibe.  Hangsúlyozta, hogy a Zöld Központ feladata, hogy egyfajta híd szerepet is betöltsön a V4 országok és a nyugat-balkáni államok között a szakpolitikák és a szabályozás alakítását segítő kapacitásépítés, valamint zöldgazdasági beruházások előkészítése révén.

Nemzetközi példákat is megvitatva, a résztvevők egyetértettek abban, hogy a földrajzi adottságokon túl, gazdaságilag és társadalmilag is nagy a V4 országok egymásrautaltsága, valamint a közös érdekekből következően a közös fellépés sarokpontjai kifejezetten beazonosíthatók a klímapolitika terén. Ennél fogva az eredményes politikai szintű együttműködés mellett építeni kell az üzleti szektor, valamint a civil szervezetek kapacitásaira, amelyek a klímasemlegességhez szükséges pénzügyi, szakpolitikai és innovációs potenciál biztosításában kulcsszerepet játszanak.

Az eseményről bővebben itt olvashat: https://www.klimasemlegesseg2050.hu/

Széchényi 2020