Hírek

Klímakonferenciával zárult a V4 magyar elnöksége

2022. június 30-án ért véget Magyarország soros elnöksége Visegrádi Együttműködésben (V4), amely nemzetközi klímapolitikai szakmai konferenciával zárult. Az eseményre meghívást kapott Bulgária, Románia és a Koreai Köztársaság is, a magas szintű állami képviselők, valamint a civil és a pénzügyi szférából érkező szakértők kötetlen keretek között egyeztettek a nemzetközi klímapolitika aktuális kérdéseiről. A napirenden szerepelt a klímaváltozás mérséklésének módja, az alkalmazkodás elősegítése, valamint az ehhez szükséges pénzügyi források megteremtésének lehetősége.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szervezésében zajló rendezvényen az egyes országok nemzeti klímapolitikájuk prioritásainak bemutatása mellett megjelentek a civil szakmai szervezetek álláspontjai is a kérdésben, részt vett a Green Policy Center, a V4SDG és a Global Green Growth Institute budapesti irodája is. 

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásának jövőjéről szóló egyeztetésen a társszervezőként résztvevő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) képviseletében Örlős László ügyvezető, az NKE Amerika Kutatóintézet tudományos munkatársa bemutatta a Zöld Központ nyugat-balkáni támogatási programjának eredményeit és perspektíváit, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy bár a zöldenergiára való átállással összefüggésben jelentős visszalépések történtek, ugyanakkor az energiaválság megerősíti az érdekeltséget a tiszta energiára való átállásban, ez pedig elősegíti az energiabiztonságot és a diverzifikációt, összhangban a Green Agenda for the Western Balkans célkitűzésével. Ez a régióba irányuló nemzetközi, ezen belül is jelentős amerikai befektetések szempontjából meghatározó keretet jelent. Kiemelte továbbá, hogy a klímafinanszírozáshoz az állami feladatvállalás mellett szükséges olyan magánalapok mozgósítása is, amelyek kiszámítható befektetési célpontokat keresnek.

v5.jpg

Széchényi 2020