Hírek

Klímafinanszírozás és a magyar cégek külpiaci lehetőségei – podcast beszélgetés

A Green Policy Center KLÍMA Zöldpolitikai percek podcast-rovatának vendége volt Örlős László, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) ügyvezető igazgatója. Az ügyvezető a beszélgetés során elmondta, hogy a hazai zöldtechnológiai tudás megosztására jelentős igény mutatkozik a Nyugat-Balkánon, ahol Magyarország a klímavédelmi vállalások teljesítéséhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítása mellett önálló intézményi keretek között működő pénzügyi mechanizmussal járul hozzá. A műszaki tudományok és innováció területén Magyarországon a zöldgazdasági átállást támogató eredmények jól hasznosíthatóak a régió országainak földrajzi és kulturális közelségére, valamint a szoros kereskedelmi kapcsolatokra való tekintettel. Mint ismeretes a Nyugat-Balkán jelentős kihívásokkal és komoly fejlesztési igényekkel néz szembe a klímaváltozásból eredő folyamatok szempontjából, a térség levegőminősége például az egyik legrosszabb mutatókkal rendelkezik Európán belül. Örlős László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy folyamatosan erősödik a megújuló energiákkal kapcsolatos tudatosság és egyre nagyobb figyelmet fordítanak az energiahatékonyságra is a nyugat-balkáni országok.

A beszélgetés során továbbá szó esett a Zöld Központ által támogatott, sikeresen futó projektekről, valamint az újonnan meghirdetett, 2021. augusztus 6-ig nyitva álló új nyugat-balkáni támogatási felhívásról is (https://www.wbgc.hu/hu/tamogatasi-felhivasok/jelenleg-futo-felhivasok/tamogatasi-felhivas-a-nyugat-balkani-regio-klimavedelmi-projekt-elokeszito-es-kapacitasfejleszto-tevekenysegeinek-finanszirozasr). Ezek elsősorban a finanszírozhatóság megteremtésére és a kapacitások bővítésére fókuszálnak, egyúttal pedig segítik a hazai cégek nemzetközi versenyképességének, piacképességének növelését is, amely a hazai gazdaságfejlesztés egyik kívánatos iránya. A beszélgetés második felében Örlős László ismertette, hogy a Zöld Központ és az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Energiaközösséggel történő nemzetközi együttműködés keretében tudásmegosztás útján is segíti a jövőben a nyugat-balkáni országokat az újonnan létrehozott zöldgazdasági tudásközpont közreműködésével. A kezdeményezés szakképzések, munkacsoportok, különböző továbbképzések és twinning-programok révén közreműködik a célországok nemzeti energia- és klímaterveinek kidolgozásában, valamint támogatja a szénalapú gazdaságra támaszkodó régiókra váró kihívások kezelését és más klímavédelmi szakpolitikákat érintő programok lebonyolítását.

A podcast beszélgetés itt érhető el: https://www.greenpolicycenter.com/index.php/2021/07/15/klimafinanszirozas-es-a-magyar-cegek-kulpiaci-lehetosegei/

A Green Policy Center sajtóközleménye itt érhető el:

https://www.greenpolicycenter.com/index.php/2021/07/15/klimafinanszirozas-es-a-magyar-cegek-kulpiaci-lehetosegei/

Széchényi 2020