Hírek

Két napig a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának kérdései voltak főszerepben Budapesten

imageee.jpeg

A Zöld Központ idén is tiszteletét tette a március 9-10. között megrendezésre kerülő Budapest Balkans Forum-on, melynek 2023-as szakmai felelősei a Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Konrad Adenauer Stiftung voltak. Ezen alkalommal a nyugat-balkáni régió Európai Unióhoz történő csatlakozását az orosz-ukrán háború hatásaival és következményeivel együtt tárgyalták döntéshozói, valamint szakértői perspektívából.

A nyitó panelbeszélgetés magasszintű reprezentatív személyek között zajlott: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Olta Xhaçka, Albánia európai és külügyekért felelős minisztere; Bujar Osmani, észak-macedón külügyminiszter, valamint Ivica Dačić, Szerbia miniszterelnök-helyettes és külügyminisztere között. A résztevők megerősítették elköteleződésüket az Európai Unióhoz való csatlakozás, illetve az uniós sztenderdek mihamarabbi implementálása mellett. Szijjártó Péter külön kiemelte, hogy a Közösségnek nagyobb szüksége van a régió államaira, mint fordítva - főként stratégiai és geopolitikai fontosságuk miatt.

A délutáni zártkörű beszélgetések egyike a Nyugat-Balkánt is érintő energiaválságról szólt. A szakértők egyetértettek abban, hogy a régió országaiban az energetikai infrastruktúra állapota rohamosan romlik, ezért új befektetésekre van szükség a szektorban, kiemelve a megújuló energiaforrások ösztönzését. További zártkörű beszélgetések voltak az alábbi témákban: regionális együttműködés, innovatív kezdeményezések, illetve Bulgária és Észak-Macedónia kapcsolata.

A rendezvény keretei lehetőséget biztosítottak a régió iránt érdeklőkkel, illetve szakértőkkel történő egyeztetésekre is: az EuroAtlantic Consulting and Investment munkatársával, Felde Bencével a térség országainak befektetési környezetéről, illetve az energiaszektort érintő aktuális kihívásokról egyeztettünk; Párducz Árpáddal, a Mathias Corvinus Collegium Migrációkutató Intézetének junior kutatójával a térséget meghatározó biztonsági kihívásokról, kiemelten az illegális migráció körülményeiről beszélgettünk.

A Budapest Balkans Forum kiváló platform a különböző szakpolitikák találkoztatásához, ugyanakkor elmondható, hogy 2023-ban a környezetvédelem és a klímapolitika nem volt meghatározó szempont a pódiumon történő beszélgetések során. 

image.jpeg

Széchényi 2020