Hírek

Javaslatcsomag a Palicsi-tó rekultivációjára

Szeptember 15-én a Palicsi-tó mellett tartotta projektzáró rendezvényét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fejlesztési ügynöksége, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) kezelésében megvalósuló WBGC-1-es támogatási program kedvezményezettje, a VTK Innosystem Kft. A cég az elkészült tanulmányában komplex megoldási javaslatokat dolgozott ki a tó vízminőségének javítására. A projekt jelentőségét mutatja, hogy az eseményen Jaksa Róbert, a szerbiai Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára és Kern Imre, Szabadka város alpolgármestere is részt vett. A 35,7 millió forint összegű támogatással megvalósult projekt a klímaváltozás hatásainak jelentősen kitett, környezetvédelmi és ökológiai problémákkal sújtott Palicsi-tó helyzetét a különböző környezeti, társadalmi és gazdasági hatásokat számba véve mérte fel, majd 12 megoldási javaslatot dolgozott ki a döntéshozók számára.

Örlős László ügyvezető a Zöld Központ képviseletében kifejtette, hogy a Palicsi-tó megmentése és megőrzése különös jelentőséggel bír, hiszen a tó ökológiai, társadalmi és gazdasági értelemben is fontos szerepet játszik Szabadka és környéke életében. Hozzátette, hogy az ITM Körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkársága révén megvalósuló nemzetközi klímafinanszírozás keretében az elmúlt másfél évben mintegy 2,2 millió euróval 24 kiváló minőségű projektet támogattak a teljes nyugat-balkáni régióban. A támogatási programban résztvevő hazai vállalatok nagy része Szerbiában megvalósuló projekteken dolgozik, ezek jelentős része pedig a Vajdaságban valósul meg.

A résztvevők egyetértettek, hogy a Palicsi-tó rehabilitációja kiemelt jelentőséggel bír a helyi lakosság és a helyi hatóságok számára egyaránt.  A terület súlyosan kitett az éghajlatváltozás negatív hatásainak, számos védett állat élőhelye, így jelenleg is védelem alatt áll. Mindemellett fontos rekreációs központ is a környező lakosság számára, valamint turisztikai értékekkel is rendelkezik.

A zárórendezvényen a VTK Innosystem Kft. ismertette az elkészült tanulmány részleteit: a tavat érő negatív hatások feltárásának módszereit, a szükséges beavatkozásokat és a különböző megoldási javaslatokat is. Az elkészült tanulmány alátámasztotta, hogy mielőbbi cselekvésre van szükséges a tó megtisztítása és megőrzése érdekében.

A Zöld Központ eddig két támogatási felhívást zárt le, a harmadik program értékelése jelenleg is folyamatban van. A Zöld Központ támogatásával megvalósuló projektek fókuszában a helyi alkalmazkodási és kibocsátáscsökkentő intézkedések állnak, a víz- és hulladékgazdálkodás, a fenntartható energia, a mezőgazdaság és a természetvédelmi területeken.

 

A rendezvény programjáról bővebben itt olvashatnak   >>

 

A szerbiai sajtóban megjelent közlemények az alábbi linkeken érhetőek el:

http://subotica.rs/index/page/lg/hu/id/14560

https://gradsubotica.co.rs/konferencija-o-oboljsanju-kvaliteta-vode-palickog-jezera/

https://subotica.info/2021/09/15/poboljsanje-kvaliteta-vode-palickog-jezera-studija-izvodljivosti

https://pannonrtv.com/rovatok/onkormanyzatok/kern-tanulmany-uj-gondolkodasi-rendszert-allit-fel-palicsi-allapotanak

Széchényi 2020