Hírek

Ismét nagy érdeklődés mellett zárult a nyugat-balkáni klímavédelmi támogatási program

Az év végén is jelentős érdeklődést mutattak a hazai környezetipari cégek a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által kezelt pályázati források iránt – értékelte Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a nyugat-balkáni régió klímavédelmi projektelőkészítő és kapacitásfejlesztő program 4. támogatási felhívásának (WBGC-2021/4.) 2021. december 20-i lezárását követően az első tapasztalatokat.

2021 végéig 1,6 milliárd forintot fordított az ITM a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) által kezelt nyugat-balkáni klímavédelmi támogatási programra. A források az európai uniós integrációban érdekelt nyugat-balkáni országok zöldgazdasági átállásának és klímavédelmi törekvéseinek előmozdítását segítik magyar részvétellel.

Örlős László, a Zöld Központ ügyvezető igazgatója az eredményeket értékelve kiemelte, hogy jól érzékelhető az ITM által a nemzetközi klímafinanszírozás keretében finanszírozott támogatási program mobilizáló hatása, hiszen a magyar környezetipari cégek üzletfejlesztési elképzeléseinek alakítása során már számolnak a WBGC-programmal, amelynek projekt- és forrásgeneráló hatása egyaránt jól mérhető. A benyújtott támogatási kérelmek és a megfogalmazott projektek magas színvonalúak, amellyel jelentős klímavédelmi hatás elérése várható a beruházások megvalósulása esetén. Eközben folyamatban van a korábban támogatott projektek végrehajtása, lezárása. A 2020 elején meghirdetett első program egyes projektjei a megcélzott eredmények elérésével már le is zárultak. A várakozás az, hogy a projektek egyszerre segítik a célországok klímavédelmi erőfeszítéseit és a helyi, valamint a magyar szereplők közötti tudásmegosztást. Ez utóbbi tevékenységet a Zöld Központ a bécsi székhelyű Energiaközösséggel közösen létrehozott zöldgazdasági tudásközpont programján keresztül külön is erősíti.

A támogatási felhívás keretében beérkezett kezdeményezések értékelése, a legjobb projektek kiválasztása, a döntések bejelentése és a támogatások folyósítása egyaránt 2022 első negyedévében várható.

Az ITM sajtóközleménye az alábbi linken érhető el: https://kormany.hu/hirek/ujabb-sikeres-palyazati-fordulo-a-nyugat-balkani-klimavedelmi-tamogatasi-programban

 

Széchényi 2020