Hírek

Három projekt sikeres megvalósítása a WBGC-2020/1 támogatási program keretében

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. közreműködésével 2020. február 13-án 400 millió forint összegű támogatási felhívást hirdetett meg a nyugat-balkáni régió klímavédelmi projekt-előkészítő és kapacitásfejlesztő tevékenységeinek finanszírozása céljából. A támogatási program keretében 12 projekt megvalósítására kerülhet sor, melyből az alábbi három projekt megvalósítása megtörtént.

A BIOAQUA PRO Környezetvédelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság „Kapacitásépítés a zöld átmenet elősegítésére a Nyugat-Balkánon” címmel 2021. június 25-én online projektzáró eseményt szervezett. Az eseményen bemutatásra került a 42 millió forint összegű támogatással megvalósított „Támogatás a Nyugat-balkáni államoknak az uniós klíma és természetvédelmi direktívák szerinti jogharmonizációhoz, elősegítendő a hazai természetvédelmi tudásexport növekvő Nyugat-balkáni szerepvállalását” című projekt, mely érdemben hozzájárult a nyugat-balkáni régió természetvédelmi törekvéseihez, valamint hosszútávon környezeti és pénzügyi szempontból is fenntarthatónak minősíthető eredményeket hozott. A rendezvényen továbbá bemutatásra kerültek a biológiai-sokféleségkutatás, valamint a természetvédelem területén elérhető támogatási lehetőségek is.

Valós, meglévő helyi igényekre, lehetőségekre építette a SkillDict Zrt. a „PREP-R” - Felkészülés a klímaváltozás hatásaival kapcsolatos kockázatokra a Nyugat-balkáni régióban” című zöld projektjét, melynek zárórendezvénye 2021. június 26-án Szerbiában, Újvidéken került megrendezésre. Az eseményen a szerbiai és boszniai magas rangú vendégeken kívül a Zöld Központ is képviseltette magát. A 40 millió forint összegű támogatással megvalósított projekt célja a klímaváltozás hatásaiként egyre gyakrabban előforduló és/vagy súlyosabbá váló természeti katasztrófákra (pl. árvizek, hőség, vegetációs tüzek) való felkészülés támogatása, a projekt során kidolgozott (tan)anyag a régió más országaiban is falhasználható a jövőben.

A REKK Kft. a Zöld Központ részvételével 2021. június 30-án workshopot tartott, melynek keretében ismertette a 18,5 millió forint összegű támogatásból megvalósított „Energiamegtakarítás a víziközmű ágazatban” című projektjét továbbá előadást tartottak az újvidéki vízközmű hálózat modernizációjának tapasztalatairól. A projekt alátámasztotta, hogy a Magyarországon elérhető szakértelemre és innováció integrálására szükség van ahhoz, hogy a térség klímavédelmi törekvései megvalósíthatók legyenek.

 

Széchényi 2020