Hírek

Fenntartható pénzügyi megoldások Közép- és Kelet-Európában

A Fenntartható Pénzügyek Nemzetközi Központja (ISFC) szervezésében 2021. május 17-21. között rendezték meg első alkalommal a pénzügyek és a fenntarthatóság különböző területeit és összefüggéseit tárgyaló közép- és kelet-európai konferenciát („Central and Eastern Europe Sustainable Finance Summit”). A többek között cseh, lengyel és magyar szervezetek által előkészített online konferencián napjaink zöld pénzügyi átállással, fenntartható finanszírozással és innovatív pénzügyi megoldásokkal kapcsolatos aktuális kérdéseit vitatták meg a résztvevők.

 A Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) képviseletében Örlős László ügyvezető igazgató 2021. május 21-én a zöld energetikai átállás finanszírozásáról szóló panelbeszélgetésen vett részt. A cseh, lengyel és román tőkealapkezelők és tanácsadók képviselőinek társaságában folytatott gondolatébresztő vitán szóba került az európai zöld megállapodás és a zöld pénzügyek fejlődésének szempontjából kulcsfontosságú EU Taxonómia rendelet és azok mindennapi alkalmazása is.

Örlős László hozzászólásában többek között elmondta, hogy a Nyugat-Balkán országai számára jelentős kihívást jelent, hogy a nemzetközi és európai uniós klíma- és környezetvédelmi előírásoknak és vállalásoknak is megfelelve gyorsítsák gazdaságuk fejlődését.  Hangsúlyozta, hogy a Zöld Központ portfóliójában számos, a megújuló energiaforrások integrálását, energetikai beruházásokat előkészítő, vagy kormányzati kapacitásokat, szaktudást fejlesztő projekt található, amely érdemben hozzájárul a régió országainak zöldgazdasági átállásához és nemzetgazdaságaik bővüléséhez. A Zöld Központ tevékenységével érdemben támogatja a zöld átmenet és a körforgásos gazdaság működése szempontjából is kiemelt regionális kapcsolatok és összeköttetések megteremtését.

 A Zöld Központ nyugat-balkáni régió klímavédelmi projektelőkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási programja (WBGC-program) a helyi és hazai visszajelzések szerint is hasznos, a beruházási elképzelések megvalósítását segítő eszköz a régió klímavédelmi erőfeszítéseinek támogatásában. A WBGC-program következő támogatási felhívásának előkészítése jelenleg is zajlik, meghirdetése az első félév végéig várható.

További információkért kérjük, hogy kövessék figyelemmel honlapunkat!

Széchényi 2020