Hírek

Decemberben ismét megrendezik a Budapest Climate Summit-ot, a régió vezető klímakonferenciáját

Decemberben ismét megrendezik a Budapest Climate Summit-ot, a régió vezető klímakonferenciáját

2022. december 7-én, immár harmadik alkalommal rendezik meg a Budapest Climate Summit-ot, ahol Magyarország és a régió vezető klímaszekértői, magasrangú kormányzati és európai uniós tisztviselők, piacvezető vállalatok topmenedzserei, innovatív technológiai megoldások fejlesztői, valamit a terület elismert kutatói vitatják meg a fenntartható fejlődés hazai és nemzetközi vonatkozásait a 2050-es klímacélok tükrében.

2030-ig a világnak körülbelül felére kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy elkerülje az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményeit és hogy esély legyen a felmelegedés 1,5 Celsius-fokra történő korlátozására, amely a párizsi megállapodás legambiciózusabb célkitűzése volt. A világjárvány, majd az ukrajnai háború és a nyomában felerősödő energia válság tovább nehezítette a helyzetet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a klímaváltozás egy hosszútávú kihívás, amely a gazdaság összes szektorában, a társadalom minden szintjén érezteti hatását.

A Budapest Climate Summit célja, hogy összekapcsolja az érintetteket a klímaváltozás kihívásaival való közös szembenézés érdekében. A december 7-én immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Climate Summit fővédnöke Palkovics László, Magyarország ipari és technológiai minisztere.

Az európai zöld megállapodásnak köszönhetően Európa jó úton halad afelé, hogy 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon, elsőként a világon. A REPowerEU terv segítségével az EU gyorsabb  átállást szeretne elérni a megújuló energiára, fokozni kívánja az energiamegtakarítást, és diverzifikálni az energiaellátást.  A cél, hogy az Unió lakossága stabilan és megfizethető áron jusson energiához, a Föld jövője pedig fenntartható legyen. A Bizottság terveiről Clara de la Torre, az Európai Bizottság megbízott éghajlatpolitikai főigazgatója (DG CLIMA) fog beszámolni a Budapest Climate Summit-on.

Az éghajlatváltozás tudományos alapjait, hatásait és jövőbeli kockázatait rendszeresen felmérő Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2022-es jelentése szerint az éghajlatváltozás mértéke a korábbi becsléseknél is nagyobb területet és több szektort érint. A jelentés azt is megmutatja, hogy az ember okozta éghajlatváltozás veszélyes és széles körű változásokat indít be a természetben, és több milliárd ember életére van hatással. A Budapest Climate Summit előadója lesz többek között Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC munkacsoport alelnöke.

A konferencia remek alkalom lesz a novemberben Sarm-es-Sejkben megrendezett COP27 (az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése) eredményeinek és feladatainak áttekintésére és megvitatására. COP27-es tapasztalatairól Botos Barbara, Magyarország utazó klímanagykövete fog beszámolni a Budapest Climate Summit-on, aki a helyszínen követi az év legfontosabb klímaeseményét.

Az európai uniós konszenzus tükrében, a tagállamok számos előremutató intézkedéssel és startégiával járulnak hozzá a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez. Magyarország célja, hogy 2050-re a lokális, nem fosszilis eredetű energia segítségével jelentősen csökkentse importigényét. A kormány az évszázad közepére az éves gázfogyasztást a jelenlegi 11,5 milliárd köbméterről legfeljebb 3-4 milliárd köbméterre szorítaná vissza. A 2050-re vállalt klímasemlegesség eléréséhez szükséges beruházásokról Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára fog beszélni a Budapest Climate Summit-on.

A Budapest Climate Summit egyik fő célja annak bemutatása, hogy a különböző szektorok vezető vállalatai hogyan alakítják át működésüket annak érdekében, hogy fenntarthatóvá és versenyképesebbé váljon gazdaságunk és 2050-re elérjük a kitűzött klímacélokat.  A konferencián olyan nagyvállalatok vezetői adnak elő, mint a TESCO, a PannoniaBio, a MET, az ExxonMobil, a Dentons, az E.ON, a Vodafone és még sokan mások. A teljes előadói listát a konferencia honlapján lehet megtekinteni.

Széchényi 2020