Hírek

Decemberben ismét megrendezik a Budapest Climate Summit-ot, a régió vezető klímakonferenciáját

2023. december 4-én, immár negyedik alkalommal rendezik meg a Budapest Climate Summit-ot, ahol Magyarország és a régió vezető klímaszekértői, magasrangú kormányzati és európai uniós tisztviselők, piacvezető vállalatok topmenedzserei, innovatív technológiai megoldások fejlesztői, valamit a terület elismert kutatói vitatják meg a fenntartható fejlődés hazai és nemzetközi vonatkozásait a 2050-es klímacélok tükrében.

A klímaváltozás egy hosszútávú kihívás, amely a gazdaság összes szektorában, a társadalom minden szintjén érezteti hatását. A Budapest Climate Summit célja, hogy összekapcsolja az érintetteket a klímaváltozás kihívásaival való közös szembenézés érdekében. A 2023. december 4-én immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Climate Summit-ot Steiner Attila, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár nyitja meg.

Az ENSZ éghajlatváltozási kormányközi testülete, az IPCC minden évben közzé teszi a klímakutatások legújabb eredményeit összegző jelentését az éghajlatváltozás aktuális helyzetéről, bemutatva annak hosszútávú hatásait. A jelentésről Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC alelnöke fog beszámolni a Budapest Climate Summit-on.

A zöld technológiák terén Európa versenyképességére komoly hatást gyakorolt, az amerikai inflációcsökkentő törvény. Az kontinens helyzetét és kilátásait olyan szakértők fogják értékelni mint Ruben Davis, a Cleantech for Europe munkatársa, Christian Zinglersen, az ACER (EU Agency for the Cooperation of Energy Regulator) igazgatója és Stelbaczky Tibor, az Európai Külügyi Szolgálat energiadiplomáciai főtanácsadója.

A konferencia remek alkalom lesz a COP28 (az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 28. éves ülése) feladatainak áttekintésére és megvitatására. A COP28-ról élőben fog bejelentkezni Botos Barbara, Magyarország utazó klímanagykövete.

A Budapest Climate Summit egyik fő célja annak bemutatása, hogy a különböző szektorok vezető vállalatai hogyan alakítják át működésüket annak érdekében, hogy fenntarthatóvá és versenyképesebbé váljon gazdaságunk és 2050-re elérjük a kitűzött klímacélokat.

Az energetikai szektor zöldítéséről többek között Nikolaas Baeckelmans, az ExxonMobil európai ügyekért felelős alelnöke, Fazekas László, az MVM vezérigazgató-helyettese, Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungaria Zrt. vezérigazgató-helyettese, Lehőcz Balázs Gábor, a MET Megújuló Energetikai Eszközök Divíziójának elnöke, Beck Zsófia, a Boston Consulting Group (BCG) ügyvezető igazgatója és partnere és Dr. Vajta Mátyás a HUPX ügyvezetője fog beszélni a konferencián.

A pénzügyi szektor zöldítésének kérdéseit és ESG trendeket Szege György az MBH Bank ESG és Fenntarthatóság vezetője, Janosik Réka, az MSCI kockázatkezelési kutatócsoportjának budapesti csapatvezetője, Anders Risberg, az Európai Beruházási Bank vállalatfinanszírozási regionális vezetője és Kulcsárné Dr. Takács Krisztina a SolServices Kft pénzügyi vezetője vitatják meg.

A Budapest Climate Summit-on szó lesz még az olyan innovatív technológiák alkalmazásáról, mint például a kisméretű moduláris atomerőművek (SMR). Ezt a kérdést Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, Alexis Honner, a Rolls-Royce SMR üzletfejlesztési vezetője, Zombori Dóra, a Dentons partnere és Dr. Csaba Kiss, az MVM vezérigazgató-helyettese fogja megvitatni.

A digitalizáció és klímaváltozás összefüggéseiről Dacil Borges, az Xdroid globális igazgatója fog beszámolni. A TESCO fenntarthatóság irányába tett lépéseit pedig Matt Simister, a TESCO közép-európai vezérigazgatója fogja bemutatni a Budapest Climate Summit-on.

A teljes program megtekinthető a konferencia weboldalán.

Széchényi 2020