Hírek

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ részvétele Tusványoson

2022. július 19-24. között immáron 31. alkalommal került megrendezésre a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn, melyre a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. (Zöld Központ) is meghívást kapott a „Nyugat-balkáni integráció – vég nélküli folyamat?” címmel megrendezésre került kerekasztal beszélgetésre.

A résztvevők, Aleksandar Nikoloski, a VMRO alelnöke Észak-Macedóniából, Szakáli István Loránd, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője és Örlős László, a Zöld Központ ügyvezetője, az NKE Amerika Kutatóintézet tudományos munkatársa áttekintették az EU–Nyugat-Balkán 2022. június 23-án megtartott vezetői találkozó főbb eredményeit, a nyugat-balkáni országok jelenlegi politikai és gazdasági helyzetét, valamint az európai uniós csatlakozásuk kapcsán felmerülő kihívásokat. A beszélgetés során megerősítést nyert, hogy a régió EU-csatlakozási folyamatát övező ellentmondásokkal teli helyzetben érdemes a zöldgazdaság fejlesztésében rejlő lehetőségekre koncentrálni. A beszélgetést Berczeli Gábor, a Robert Schuman Intézet igazgatója moderálta.

Örlős László hozzászólásában jelezte, hogy Magyarország elkötelezett támogatója az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének, mely stratégiai jelentőségű hazánk számára. Örlős László továbbá bemutatta, hogy a magyar Kormány a Technológiai és Ipari Minisztérium nemzetközi klímafinanszírozási programját megvalósító Zöld Központon keresztül milyen eszközökkel kívánja elősegíteni a térség fejlődését, mivel tud hozzájárulni a Nyugat-Balkán integrációs törekvéseihez. A Zöld Központ alapvető célja a dekarbonizáció, az energiaátállás és a körforgásos gazdaság koncepciója terén tett erőfeszítések felgyorsítása a Nyugat-Balkánon. A Zöld Központ 2020 óta mintegy 7 millió euró összköltségvetésű projektelőkészítő és kapacitásépítő támogatási programot finanszírozott a térség országaiban, a projektportfólió jelenleg 47 projektből áll, amelyek a nyugat-balkáni régió mind a hat gazdaságát (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró és Szerbia) lefedik és céljuk, hogy támogassák a helyi klímaalkalmazkodási és kibocsátás-csökkentési intézkedéseket a víz- és hulladékgazdálkodás, a fenntartható energiaforrások, a mezőgazdaság, a természetvédelem és a digitalizáció ágazataiban. A támogatási programokon túl a Zöld Központ és a bécsi székhelyű Energy Community-vel 2021 júniusában közösen elindította a Nyugat-Balkáni Zöldgazdasági Tudásközpontot, mely nemzetközi tudáscsere- és kapacitásépítési programokat hajt végre a régió javára, az éghajlat- és környezetbarát, valamint a tiszta energia átállásra ösztönző erőfeszítések támogatásával.

pict1.jpg

Széchényi 2020